Ziek zijn heeft zin

Ziek zijn.. Niemand wil het zijn. We willen er telkens zo snel mogelijk vanaf. Om gewoon te kunnen voort-doen, zoals we het al jàren deden..

De medicijnindustrie speelt daar handig op in. Een pilletje en je voelt (even) niets meer. Een ander pilletje en je bent (even) van je angst af. Nog een en ineens slaap je als een .. ja, als een wat? Als een zombie?  Want een roos en een marmot die slapen een natuurlijk slaap. Hoe verleidelijk  het ook mag zijn om vervelende symptomen de kop in te drukken, ze zullen steeds erger worden of naar een dieper niveau van je energie (en je cellen) gedrukt worden. Als gezondheidspraktijk hier niet over spreken of schrijven voelt voor mij on-waardig.

Daarom dus. De natuur heeft alles perfect geregeld, maar wij mensen willen over alles controle hebben. Staan we er ooit wel eens bij stil – ook letterlijk – dat in die vervelende kwaaltjes of zeg maar ziekten, een dringende boodschap voor ons zou kunnen schuilen? Ze zijn immers een noodoproep om iets in ons leven om te gooien: te veranderen! Helaas zie ik in mijn praktijk dat mensen zo lang wachten tot ze niet anders meer kunnen dan hulp zoeken. De signalen van hun lichaam die jaren werden genegeerd, zijn van de oppervlakte (bindweefsel, intracellulaire ruimte) tot in de cel zelf doorgedrongen en misschien zelf naar de celkern (waar ze de cel doen ont-aarden). Ze hebben gewacht tot het vuur in hun nek brandde eer ze om hulp riepen. Of ze dan ook zullen springen weet ik niet. Wat ik wel kan doen is de zelfgeneeskracht aanmoedigen en helpen versterken.

Mijn pleidooi is om meer te luisteren naar ons lichaam (wat een cliché, hoor ik je zeggen, dat weet toch iedereen?). Denk je? Wat ik niet bedoel is een saliedragee als je keelpijn hebt of een zonvakantie in februari.. Wie durft vandaag nog – zomaar – van werk veranderen omdat het soort werk hem of haar helemaal niet ligt? Wie durft uit een niet-voedende relatie stappen wanneer je je realiseert dat de groeikansen opgebruikt zijn? Wie durft het eigen hart te volgen en gaan doen waar hij of zij al altijd van droomde? Parachutespringen zei een meisje hier eens.. het was haar sprong naar haar nieuwe leven. Of gaan schilderen of verhuizen naar Spanje.. op jezelf gaan wonen in een bos. Dan komt heling vanzelf.

Ja maar..  denk je nu misschien..  Niet overtuigd? Ga dan het boek van Bertold Gunster (1) lezen. Of de bestseller van Wayne Dyer over de duizend excuses (2). Stop. Even stilstaan. Waar wacht jij op? Het loont de moeite. Jouw echte zelf staat klaar om je op te vangen.

(1) Bertold Gunster: ‘Ja maar’, wat als alles lukt? A.W. Bruna, 2009.

(2) Wayne Dyer: ‘Stop, geen excuses meer’, VBK Media, 2013

 

 

 

2015-01-22T12:50:12+02:00