Wat is liefde?

IMG_2570

Liefde. Eeuwen en eeuwen hebben dichters en zangers zich laten inspireren door de liefde, het meest bezongen aspect uit een mensenleven. Maar wat is liefde eigenlijk? Is het waar dat liefde ontzaglijk veel pijn kan veroorzaken en mensen tot wanhoop kan drijven? Is het waar dat in naam van de liefde moeders hun kinderen verstikken en partners elkaar geen levensruimte gunnen? Is het uit liefde dat een man zijn liefdesrivaal vermoordt? Liefde is toch iets moois?

Elk mens heeft wel zijn eigen definitie over liefde, omdat we allemaal met ons eigen brilletje naar dezelfde wereld kijken en elkeen wat anders ‘ziet’. Mijn buren zijn 60 jaar getrouwd en zijn nog altijd gelukkig samen, sinds hun prille jeugd. Maar ik ken ook een ouder stel dat constant ontevreden is over elkaar en dat ook telkens laat merken. Blijven zij bij elkaar uit liefde? Wat ik voor mijn kinderen voel, is beslist een vorm van liefde: ze krijgen van mij alle ruimte om hun leven in te richten zoals ze dat zelf willen, ik kijk naar hen met interesse en sta aan de zijlijn klaar als ze me nodig zouden hebben. Er is bijvoorbeeld ook de toewijding waarmee ik mijn dagelijkse dingetjes doe, het ‘aanwezig zijn’, voor mij is dat ook liefde.

Dit zou een heel lang artikel kunnen worden, want ‘liefde’ heeft veel betekenissen. Dat is niet enkel persoonlijk, maar ook cultureel en maatschappelijk bepaald. De oude Grieken hadden daar woorden voor: ‘filia’ voor vriendschap en ‘eros’ als de erotische aantrekking. De term ‘agape’ stond voor een onvoorwaardelijk liefhebben van mensen zoals de goddelijke liefde dat kan, ‘charis’ voor daden van naastenliefde en ‘xenia’ voor gastvrijheid. Zij beschreven ook de ‘eigenliefde’ in het verhaal van Narcissos die op zichzelf verliefd werd.  Deze begrippen zien we in andere culturen ook verschijnen, zoals in de christelijke traditie waarin liefde gezien wordt als een houding van opoffering voor het welzijn van de ander en jezelf wegcijferen (agape). Moeder Theresa is hier een voorbeeld van. Velen van ons zijn met dit ideaalbeeld opgevoed en zijn daardoor vervreemd van zichzelf.

Maar er zijn nog andere vormen van liefde, die allemaal liefde kunnen zijn. Veel mensen houden van hun huisdier als van hun kinderen. Er is de liefde voor de natuur en de liefde voor muziek. Je hebt ook mensen die van hun spullen houden en van hun huis een altaar maken.

In onze tijd wordt veel aandacht besteed aan ‘zelfliefde’, het waarderen van jezelf. Is dat geen paradox? In een tijd waarin egoïsme en hebzucht hoogtij viert en de graaicultuur zijn bittere sporen nalaat, zou je toch verwachten dat er wat meer focus op dienstbaarheid en onthechting zou worden gelegd? In een tijd waar liefde verengd word tot seks en mensen objecten worden, moeten we dan niet opnieuw wat ‘agape’ cultiveren?

Volgens mij is ‘zelfliefde’ de basis van alle liefde. Je kan niet van een ander houden, je bent niet in staat tot een hogere vorm van liefde als je niet van jezelf houdt. Waar er een tekort is in de mens en iemand leeft vanuit angst, kan er geen overvloed zijn. Alle angsten zijn blokkades die liefde niet kunnen binnenlaten en ook niet laten stralen: het hart zit op slot en de flow wordt tegengehouden.

Wat is dat dan, die ‘zelfliefde’? Het verbaast je wellicht niet dat het heel wat anders is dan het ‘selfie-gedrag’ en het verzamelen van ‘likes’ op social media. Dat zijn eerder de uitwassen van een tekort aan zelfwaarde of een narcistische navelstaarderij dan het simpelweg waarderen wie je bent.

In mijn boek ‘Liefde ontmaskert’, dat in het najaar verschijnt, vertel ik op welke manier we onszelf kunnen ontdoen van alle belemmeringen die ons weghouden van de liefde, van de levens-stroom die ons gelukkig en gezond maakt. Je kan daar lezen hoe mensen door hun zelfgecreëerde maskers steeds verder weg zijn gaan drijven van liefde en dus van hun stroming en verbinding.  Je kan vernemen waarom open en dienstbaar zijn voor velen moeilijk blijft en waarom mensen op zoek zijn naar liefde buiten zichzelf. Wanneer angst aanwezig is, doet ‘liefde’ pijn en kan het een bron van ergernis en zelfs wanhoop zijn. Het is zoals Rumi zegt: Zoek niet naar de liefde maar ontdoe je van de obstakels die jou weghouden van liefde.

Liefde is vrij zijn van angst.

 

 

 

2015-07-17T06:37:10+01:00